Waar halen we onze inspiratie vandaan om met De Wereld Verandert mensen en organisaties te helpen? Overal en nergens eigenlijk. Allereerst onze vrouwen en kinderen. En andere mensen om ons heen. Maar ook uit Youtube filmpjes, TED talks, nieuwsartikelen, documentaires, boeken en allerlei andere dingen waar iedereen zijn voordeel mee kan doen. En waarom zouden we die niet gewoon delen? Hieronder een willekeurige greep uit onze inspiratiebronnen.

Spreekbeurten:

Boeken:

  • Charles Darwin: On the Origin of Species (1865). – De basis van het idee dat het belangrijk is om je op tijd aan te passen: It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.
  • Klaus Schwab: The Fourth Industrial Revolution (2017) – Schwab bespreekt de belangrijkste technologieën die volgens hem de vierde Industriële revolutie drijven en de gevolgen ervan voor overheden, bedrijven en mensen.
  • Jeremy Rifkin: The Zero Marginal Cost Society. – Rifkin schreef eerder een paar bijzondere boeken. In dit werk licht hij een aantal heel logische effecten van een aantal ontwikkelingen als 3D-printen en internet toe. Doordat marginale kosten steeds lager worden, worden bestaande business cases flink uitgedaagd.
  • Mariana Mazzucato: The Entrepeneurial State (NL: De Ondernemende Staat) – Geeft een prachtig pleidooi waarom overheden zouden moeten overwegen om niet alleen als regelgever of subsidievertrekker te opereren. Ze zouden zich vaker als partner of zelfs als ondernemer moeten gedragen.
  • David Graeber: Debt, the first 5000 years – Laat zien en begrijpen wat de geschiedenis van geld is. En dat is razend interessant in een tijd waarin cryptocurrencies en andere complexe dingen ons laten nadenken wat geld eigenlijk meer is dan een beetje vertrouwen.
  • Frans Nauta: Het Innovatieplatform – Een dappere poging om tijdens één van de kabinetten Balkenende een platform in het leven te roepen dat innovatie in Nederland moest aanjagen. De inkijk die de secretaris van het platform in dit boek geeft is leerzaam en helpt te begrijpen waarom innoveren op landelijke schaal heel moeilijk is.
  • Levitt & Dubner: Freakonomics – Gewoon een heel vermakelijk boekje met makkelijk leesbare hoofdstukken die je aan het denken zetten dat je economische theorieën nooit moet gebruiken zonder na te denken.
  • Spencer Johnson: Who Moved my Cheese – Een klassieke bestseller onder de managementboekjes, maar ook zo klein en toegankelijk. Laat heel simpel zien waarom het belangrijk is om te blijven ontdekken en ontwikkelen.
  • David van Reybrouck: Tegen Verkiezingen – De Vlaming Van Reybrouck legt de vinger op de zere plaats van moderne Westerse democratieën en geeft voer om over na te denken hoe democratisch bestuur ook anders zou kunnen.

 

Filmpjes:

  • Duct tape voor het fietslicht. Een ontzettend leuk voorbeeld hoe je met een kleine ingreep mensen kan bewegen om hun gedrag te veranderen.
  • Do What You Can’t. Een heerlijke film van Casey Neistat die laat zien dat je makkelijk dingen kan zijn en doen waarvan anderen zeiden dat het niet kan.
  • Boston Robotics. Robots kunnen steeds meer.
  • Tesla – Self driving Car. Gewoon om te laten zien dat zelfrijdende auto’s in het dagelijks verkeer niet van de toekomst zijn.
  • Augmented Reality op de fiets. Google Glass is niet doorgebroken in de consumentenmarkt, maar als je dit filmpje ziet begrijp je wel dat er een goede kans is dat we toch augmented reality in de dagelijkse omgeving gaan gebruiken.