We leven steeds meer digitaal. Dat is geen nieuws. Toch blijft er angst voor nieuwe technieken. Techniek zou de mens kwetsbaar maken, te snel evolueren en complex zijn. Vooruitgang is inherent aan verandering.

“Niet elke verandering is een verbetering” en dat klopt maar niet veranderen en altijd hetzelfde blijven doen is ook geen vooruitgang. De huidige techniek is bijvoorbeeld niet geworden tot wat ze nu is door te blijven stilstaan. En de snelheid waarmee veranderingen nu plaatsvinden zal alleen maar sneller gaan.

Techreuzen en stoomtreinen

En ook ontstaan vragen of techniek ons niet allemaal dom zou maken. Afhankelijk van de techreuzen die bepalen wat we willen weten, zien en horen. De invloed van techniek is natuurlijk ook groot maar deze techniek zorgt er ook voor dat we nieuwe manieren van leven omarmen. Denk eens hoe gemakkelijk het geworden is om contact te leggen met iemand aan de andere kant van de wereld.

Als we door de tijd heen gaan is er altijd al een angst geweest voor techniek. De wasmachine, de magnetron, drukpers, het stripboek, de grammofoon en telefoon waren allemaal uitvindingen die slecht zouden zijn voor mens. Door de komst van de grammofoon bijvoorbeeld zouden we niet meer naar een concert gaan en kinderen zouden niet meer leren lezen door de komst van het stripboek. En wie kent niet de verhalen voor de angst van de stoomtrein? Koeien zouden geen melk meer geven.

Laadpleinen zorgen voor vooruitgang

De grootste angst voor nieuwe techniek die ik laatst zag was die voor elektrisch rijden. Niet dat koeien geen melk meer zouden geven maar dat de laadpaal voorrang zou krijgen ten opzichte van andere “gewone” parkeerplekken. Mensen moeten wennen aan het idee dat er veranderingen plaatsvinden. Er ontstonden zelfs ruzies over wie de laadpaal als eerste mocht gebruiken. Elektrisch rijden is nieuw en onze huidige samenleving is er nog niet op ingericht. We moeten dus veranderen als we de voordelen van elektrisch rijden willen zien als iets positiefs. Nadenken over waar en hoe we gaan laden met onze auto’s is dan ook een must. Laadpleinen kunnen een optie zijn en in de toekomst zal ook inductieladen mogelijk moeten worden. Door inductieladen toe te passen kan er tijdens het rijden opgeladen worden.

Veranderen is niet altijd even makkelijk. Zeker niet als er grote veranderingen in infrastructuur zullen plaatsvinden. Techniek gaat in een stoomtreinvaart door en het is een feit dat we niet stil blijven staan. Nadenken, proberen, evalueren en opnieuw proberen horen bij de veranderingen. Verandering is basis van vooruitgang.

allemaal aan de laadpaal

Allemaal aan de laadpaal?

Hoe doe je dat…vooruitgang?

Wij helpen je graag met kijken naar veranderingen en vooruitgang. Door samen te kijken waar je kracht ligt en hoe je deze kracht kunt gebruiken creëren we samen een nieuw pad. De organisatie in de lead. De Wereld Verandert geeft presentaties, talks en houdt brainstormsessies om veranderingen in je eigen organisatie vorm te geven. Wil jij dit ook? Laat het ons dan weten. We komen graag bij je langs.

 

Categorieën: Blog

Geef een reactie